Vad är ett webbinar?

Ett webbinar, eller webbinarium, är en blandning av livesändning och ett möte på webben. Till skillnad från ett traditionellt möte har webbinariet en föreläsare som interagerar med åhörarna via strömmad videolänk. Det är också möjligt för åhörarna att ställa frågor direkt till föreläsaren. Det går att göra antingen genom att ställa frågan direkt, eller genom en chattfunktion.

Hur du går tillväga

Om du har ett företag eller en produkt du vill marknadsföra och behöver nå ut till en bred publik behöver du en dator med kamera, internetuppkoppling och tillgång till en digital mötesplattform. Därutöver gäller det att presentatören skickar en inbjudan som åhörare accepterar.

Är du istället åhörare och vill slippa långa resor för att ta del av en intressant föreläsning behöver du tillgång till dator och internet. Sedan kan ni båda mötas i realtid. Vill du också interagera modernt med företag, borde du kolla in detta alternativ.

Fördelar med webbinar

Först och främst är det ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till publiken. Även som åhörare är det billigt, eftersom du slipper förflytta dig längre än till din dator. Som presentatör får du direkt tillgång till publiken och deras återkoppling. Webbinariet är dessutom ett mötesforum med mycket låg miljöpåverkan.