Shoppa smartare online

Vi köper allt mer online idag och det är nog inget som kommer att förändras i framtiden. Men vi kan alla lära oss att vara smartare konsumenter när vi handlar på nätet.

Går vi till en vanlig butik på stan är nog inte vår första tanke hur seriös den faktiskt är. Detta är dock en skepticism som kan vara nyttig att ha på nätet. Många har blivit lurade på pengar för att de givit ut kortuppgifter och liknande till butiker som inte alls varit säkra nog att hantera dem.

En smart nätshoppare är också duktig på att jämföra priser mellan olika butiker. Grundpriset kan i sig variera en hel del beroende på vilket typ av produkt det är. Men det kan också vara extrapris på just den produkt man är ute efter på en butik medan man köper den för fullpris på andra. Att i större utsträckning använda sig av sajter som Rabbatsök där man snabbt kan hitta rabattkoder och kampanjer är också en bra idé.

Det är också mycket enklare att handla från utlandet numera. När man köper något utanför EU är det klokt att kolla upp att man faktiskt har ångerrätt. Köper man något inom EU har man alltid en 14 dagars ångerrätt. Utanför EU kan dock helt andra lagar gälla. Har man inte ångerrätt i en butik kan man därför vilja tänka till en extra gång innan man slutför köpet.

Att betala med kreditkort eller handla mot faktura är också ett bra beslut då det ger ett extra skydd i form av konsumentkreditlagen. Levereras inte varan eller uppstår något annat problem kan man då vända sig till kortutgivaren eller faktureringsbolaget med anspråk på återbetalning.