Mobiltrafiken tar över

Det är numera känt att surfbeteendet ändrats drastiskt hos användarna under de senaste åren. Förr dominerades internettrafiken av vad man brukar kalla desktopanvändare (de som surfar via en stationär dator eller laptop) till att idag har passerats av mobiltrafik från smartphones och surfplattor. Detta faktum skapar ett helt nytt klimat på nätet där man som webbmaster tvingas anpassa sig rejält eller tids nog gå under.

Det var inte alltför länge sedan som den mobila trafiken på nätet passerade desktopanvändarna något som du kan läsa om på Telegraph.co.uk, ett historiskt ögonblick som gjort att det numera är svårt att blunda för det faktum att dagens sajter i allt högre grad bör mobilanpassas för att klara utvecklingen. Inget tyder nämligen på att detta bara rör sig om en flyktig trend, utan det är mest troligt såhär det kommer att se ut över en lång tid framöver, och ska man spekulera visar snarare prognosen på att den mobila trafiken enbart kommer öka ytterligare några snäpp.

Varför ser det ut på detta sätt?

Det är heller inte särskilt svårt att förstå varför utvecklingen tett sig på detta sätt. Dagens smartphones lever minst sagt upp till namnet då dom är både användarvänliga och kraftfulla enheter i miniformat, allt på en och samma gång! Surfplattorna delar ssamma egenskaper och erbjuder egentligen bara ett format som är bättre lämpat för vissa situationer, exempelvis när man vill se på film eller tv-serier av något slag. Ja, det är helt enkelt inte så konstigt att klumpiga stationära datorer lämnas i kölvattnet för att mest troligt aldrig mera hinna ifatt sina nya konkurrenter.

Uppkopplad överallt

Att en sådan pass stor del av surfandet sker just mobilt är också sammankopplad med att vi idag kan vara uppkopplade i princip var vi än är. Vare sig vi sitter på bussen eller pendeln så kan vi både surfa, samt ladda våra enheter på en och samma gång, precis lika smidigt som om vi vora hemma i lugnets stilla vrå. Med enbart några klick så beställer man också lätt allt man behöver för att göra telefonen till en mobil underhållningscentral i världsklass, med möjlighet att spela upp musik, lagra stora mängder data, samt ta fantastiskt fina bilder på ett väldigt enkelt sätt. De nya smartphones är helt enkelt överlägsna i en hel del situationer, helst när det kommer till hur lätta de faktiskt är att använda i vardagen.