Hemsidedesign – Gör din sida ”sökbar”

Oavsett hur många besökare man kan ”locka” till sin hemsida så är hemsidedesignen helt avgörande gällande om besökarna kommer stanna och även återkomma vid fler tillfällen. Det gäller att både ha en estetiskt tilltalande sida och att den är användarvänlig.

Några punkter man kan tänka på gällande användarvänligheten är:

  • Sökruta

Framförallt om man har många blogginlägg, artiklar eller produkter är det viktigt att kunna hitta dessa på ett enkelt sätt. Lägg in en sökruta som besökarna kan använda för att söka på speciella ord och det underlättar en hel del.

  • Kontaktuppgifter

Att hitta kontaktuppgifter på hemsidan bör vara en självklarhet. Men man bör även tänka över hur kontakten ska kunna genomföras. Det finns exempelvis flera undersökningar som visar att de hemsidor som har formulär att fylla i får fler kontakter med besökarna än de som enbart uppger mailadress. Att underlätta kontakt gör även att man lättare kan ge svar på frågor från de som är intresserade.

  • Responsiv och tydlig

Trots att allt fler surfar via mobilen så är det fortfarande mängder av företag som har hemsidor som inte är responsiva. Detta gör at besökarna i värsta fall backar ut från sidan då det kan vara svårt att navigera och hitta rätt. Men även om man har responsiv sida bör man se över var menyerna hamnar samt den information som ligger i sidopanelen (widget). Gå in på sidan via en mobil och undersök om det är lätt att navigera mellan de olika sidorna och eventuellt produkterna. I vissa fall kan det nämligen bli problem då enstaka teman lägger menylänkarna längst ned på sidan dit den som surfar med mobilen aldrig kommer.